A hazánkban kapható rumokkal ellentétben a Zacapa nem melaszból-, hanem a frissen betakarított cukornádból, az elsőként préselt ,,cukorléből"" készül, amely ezáltal egyedi ízt mutat. A Solera érlelési módnak köszönhetően a fűszeres tölgyfa, az aszalt gyümölcs és a mézes cukor komplex ízvilágát tükrözi az ital. A lepárlást követõen 2300 méter tengerszint feletti magasságban érlelik a Zacapa 23 rumot. A hideg hegyi levegőn csökken az elpárolgás, több értékes rum marad a hordóban, így hosszabb ideig tudják érlelni a Zacapa 23 rumot, ami kiemelkedően dús aromát, gazdag ízvilágot és tökéletes színt ad az italnak, s ezek egyesítésével biztosítja a termék tökéletességét.
A Zacapa 23 évesről mondták:
"Az üveg is egy tradició, látszik hogy büszkék rá a gyártói is. Te is emlékezni fogsz rá..."
"Ünnepnapok itala lesz... Időnként a hétköznapoké is... Kortyonként..."
"Igen kitűnő, zamatos, nem karcos, remek ital. Mindenkinek csak ajánlani tudom"
"Hallottam, hogy kiváló, ezért rendeltem. Ittam már jó rumot, de ez fenomenális. Illata, íze, színe alapján írom ezt. Ajánlom mindenkinek, aki különleges túlra vágyik."