1970-ben találkozott először egymással Robert Mondavi és Baron Philippe de Rothschild, akinek fejében azonnal megfogalmazódott egy közös vállalkozás ötlete. Az ötletből 1978-ra javaslat született, melyet Bordeaux-ban beszéltek meg, és elkészítették ennek az egyedülálló projektnek a terveit. 1979-ben szüretelték le az első közös termést a To-Kalon szőlőültetvényen található 35 hektáros Q-Block dűlőből. Ezt a területet Robert Mondavi 1981-ben eladta az új vállalkozásnak. Az Opus One Pincészet létrejöttét hivatalosan 1980-ban jelentették be, amit rövid időn belül sikerek követtek. Már 1981-ben az első Opus One borok kartonját 24 000 dollárért adták el egy aukció során. 1983-ban további 50 hektáros területtel bővült a gazdaság. Ez az ültetvény a Napa Valley-ben található River Parcel. 1987-re az Opus One az Egyesült Államok első számú prémium borává vált. 1988-ban, mint az első amerikai bor megjelent Franciaországban, Németországban, Angliában és Svájcban. Baron Philippe de Rothschild 1988-ban 86 éves korában hunyt el. Halálát követően Baroness Philippe de Rothschild vette át a pincészet irányítását és 1991-ig számos fejlesztéssel és átalakítással letette az új Opus One Pincészet alapjait. 1998-ra az Opus One-t már több mint 65 országban értékesítették. A fentiek tükrében nem csoda, hogy az Opus One a világ egyik leghíresebb és legkiválóbb bora. A készítéséhez felhasznált szőlőket Napa Valley-ben kézzel szüretelték és a hajnali hűvösben fürtönként válogatták. Az összetétele is tükrözi, hogy a legnagyobb odafigyeléssel és szakértelemmel választották ki a szőlőfajtákat. 1979 volt az első évjárat, ekkor még csak Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc szőlőfajták borai voltak a házasításban. 1993-ig a cuvée-hez csak egyes évjáratokban csatlakozott pár százalékos részaránnyal a Merlot. 1994-ben már Malbec-et is használtak a bor készítéséhez, 1%-os arányban. Petit Verdot először 1997-ben került a borba. Azóta minden évjárat ebből az öt szőlőfajtából készül, természetesen az évjárattól függően a legideálisabb arányokban. A bort már intenzív karmazsinvörös színe is egyedivé teszi. Illata nagyon koncentrált, cseresznye, szilva és feketebors aromák jellemzik, melyet diszkrét füstösség tesz izgalmassá. Kimondottan száraz, egész szánkat betöltő íze kellemesen krémes jellegű, az intenzív feketecseresznye és feketecsokoládé sokszínű aromáival. Savai határozottak, finomak, melyeket gazdag, bársonyos csersavak erősítenek. Utóíze kifejezetten hosszú, finom feketehúsú gyümölcs és fűszer aromákban gazdag. Zsírszegény húsokhoz, bárányhoz, marhához és fiatal vadakból készült ünnepi fogások mellé fogyasszuk.